Om deze reden is het belangrijk mos van je dak te verwijderen (en zo doe je dat)

Omdat dakpannen continu worden blootgesteld aan het weer, kunnen er op den duur mossen ontstaan. Het lijkt misschien onschuldig, maar het is erg schadelijk doordat de celdraden tot in de poriën van de dakbedekking groeien. Het is dan ook aan te raden het mos geregeld te verwijderen. Belangrijk is echter wel dat je op het volgende let:

 

Mos is de meest schadelijke dakvervuiler van alle soorten. Wij zochten uit hoe je dit snel en eenvoudig kunt verwijderen én hoe je het kunt voorkomen.

Hoe ontstaat mos op je dak? 

Een mosaanslag ontstaat simpelweg doordat de wind geregeld zaadjes uit spoorplantjes verplaatst, waardoor ze onder andere op je dakpannen terechtkomen. Wanneer deze uitgroeien tot mos, ontstaat er een groene laag op de dakpannen. Dit gebeurt vooral op de daken die gericht staan naar noorden, omdat deze richting minder zonlicht vangt en op dakpannen met een ruw oppervlak. Ook een bosrijke omgeving, of andere met mos begroeide daken in de omgeving kunnen er voor zorgen dat er sneller mossen op je dakpannen groeien.

 

Waarom is mos schadelijk?

Dakpannen zorgen er voor dat de daken waterdicht blijven. Ze hebben dan ook een bepaalde vorm die het water gericht kan laten afvoeren naar de dakgoot. Dit is een erg belangrijke functie, die helaas verstoord kan worden door mos. In plaats van wortels hebben mossen rhizoiden, oftewel kleine celdraadjes waarmee ze zich aan de ondergrond hechten. Deze celdraadjes zitten vol met water en groeien tot diep in de dakpannen. Wanneer het gaat vriezen zet dit water uit en kunnen er grote scheuren en barsten in de pannen ontstaan.

 

Zelf mos verwijderen

Wanneer je dak makkelijk te betreden is kun je het mos zelf verwijderen. Dit kan je doen met een hark of met een voegenkrabber. Hiermee is het mos eenvoudig los te wrikken waarna je het vervolgens gemakkelijk van je dak afveegt. Reinig het dak vervolgens nog met de hogedrukspuit en je dak is weer schoon. 

 

Het dak laten ontmossen

De veiligste optie is natuurlijk om de klus uit te besteden en het dak te laten ontmossen. De meeste daken zijn immers moeilijk te betreden waardoor er sneller ongelukken kunnen gebeuren. Om dit te voorkomen is het slim om een professional in te schakelen. Deze mensen hebben ervoor geleerd en nemen de juiste veiligheidsvoorzorgsmaatregelen. Ze zorgen ervoor dat het weer helemaal netjes wordt en voorzien het dak van een beschermingscoating.

 

Mos op het dak voorkomen

Zoals we al aangaven ontstaat mos uit zaadjes die met de wind meewaaien. De zaadjes hebben water nodig om te kunnen groeien tot een organisme. Dus om mosvorming te voorkomen moet je ervoor zorgen dat het dak goed kan opdrogen na een regenbui. Hiervoor heb je een goede ventilatie nodig tussen de pannen en het waterdichte onderdak. Dit wordt bevorderd door ventilatiepannen.